Sprehodi so pomemben del pasjega vsakdana, saj je to čas, ko opravijo svoje fiziološke potrebe, sprostijo energijo in če sprehod dobro zastaviš, dobijo veliko informacij o svetu, ki jih obdaja in ponovijo že poznane vaje. Čas sprehoda je odličen način, da s tvojim mladičkom gradita dober odnos in zaupanje.

Kljub temu, da je eden od ciljev sprehoda utruditi psa, bodi pozoren, da z aktivnostmi ne greš čez meje zmogljivosti tvojega štirinožca. Kakšni znaki pa nam povedo, da bi jo bilo dobro mahniti proti domu? Sopenje, viseč jezik, počasnejša hoja, opotekanje, ustavljanja in uleganja.

Da bo sprehod z mladičkom poučen in zabaven, sem zate pripravila seznam petih nasvetov za uspešen sprehod z mladim psom.

Primeren teren

Za zelo mlade pse, stare okrog 4 mesece, ni priporočljivo, da hodijo v močan hrib in še huje v dolino. Zato izberi čim bolj položen teren. Ko bo pes starejši, bo še veliko časa za napornejša potepanja. Odlična ideja je izbrati sprehod, kjer bo tvoj mladiček lahko spoznal različne podlage: trava, listje, asfalt, makadam, pesek,… Psi spoznavajo svet preko vseh čutil in zato ne pozabi na stik z različnimi materiali.

Ne pozabi na čas

Mlajši pes zmore manj koncentracije in njegovo telo se razvija, zato naj bo fizična aktivnost prilagojena sposobnostim. Sprehod bo poučen in ravno prav naporen, če bo dolžina primerno dolga, ali bolje napisano, primerno kratka. Za 4 mesečnega psa priporočam, 15 do 20 minutni sprehod, ki se ga prilagodi glede na energijo psa. Nekaj znakov utrjenosti psa sem napisala že v uvodu.

Priporočam opazovanje psa med sprehodom in takoj po sprehodu. Se je proti domu opotekal in doma takoj zaspal? Morda je bil vajin sprehod prenaporen ali predolg. Naslednji naj bo nekoliko krajši. Sprehod naj ne bo le eden. Odlično bi bilo, če bi s tvojim psom opravil dva do tri krajše sprehode v enem dnevu.

Ravno prav dražljajev iz okolja

Če se sprehajata s kužkom samo po pešpoteh, kjer ne srečujeta nikogar, bo pes morda kasneje v življenju presenečen, ko vama bo nasproti prišel tekač ali se bo morda prestrašil zvoka avtomobila. Po drugi strani za mladiča ni najbolje, da je ves čas v najhujšem mestnem vrvežu. Izberi sredino in psa odpelji na različne sprehode, kjer bo spoznal tako gozd kot domače živalimesto in vse udeležence v urbanem okolju. Če je tvoj mladiček lahek, ga občasno dvigni v naročje, da bo vse mestno vrvenje videl s tvoje perspektive.

Vključimo vaje in igro

Ko na sprehodu najdeš miren kotiček, to priložnost izkoristi za ponovitev vaj, ki jih pes v domačem okolju obvlada. Na sprehodu ne skopari z igro, ki psa sprosti, ga fizično utrudi in med igranjem s psom gradita navezavo. Postanki naj bodo kratki, lahko le nekaj minut in ko bo tvoj kuža starejši jih počasi podaljšuj. Med odraščanjem in obiskovanjem pasje šole se bosta naučila vedno več vaj, ki jih bosta vključila v vajine sprehode.

Oprema

Ključna oprema za uspešen sprehod z mladim psom je prav tako pomembna kot dobro zastavljen sprehod. Ne pozabi na varnost psa in opremi ga z ovratnico ali oprsnico ter povodcem. Na sprehodu ti bo prav prišla igrača in del pasjega obroka oz. priboljški. Vsi imamo radi urejeno okolje, zato ne pozabi na vrečke za iztrebke. Na sprehod ne nosi svojih skrbi, te odvrzi v prvi grmu in žepe si napolni s potrpežljivostjo, saj jo pri druženju z mladičkom nujno potrebuješ. In ne pozabi, da slabega vremena ni, je samo napačna oprema. Psi namreč potrebujejo sprehod tudi, ko vreme ni najbolj idealno.

Upam, da ti bodo zgoraj napisane točke v pomoč pri načrtovanju sprehodov s tvojim mladičkom. Napisala sem jih z namenom, da hitreje najdeš idejo kam na sprehod s psom in kaj bo cilj vajinega sprehoda. Uspešno sprehajanje s kužkom ti želim!

Kliknite tukajPrijavite se
na novice