Težave kosmatincev z vožnjo v avtu so različne; od tega da pes v avto ne želi, ampak ko je enkrat v avtu, se sprosti, do nemirnega vedenje v avtu, slinjenja in v nekaterih primerih tudi bruhanja. Težava ni omejena na določene pasme, mešanice psov, spol ali izvor psa, pojavi se lahko pri kateremukoli psu.

Moji psi so navdušeni nad vožnjo v avtu, saj jo povezujejo s končnimi cilji, kjer jih čakajo, v večini primerov, zanimive dejavnosti. Seveda imamo tudi mi občasne obiske pri veterinarju, ampak velika večina voženj je povezana s treningi, sprehodi, izleti in tekmovanji. Vse od naštetega jim je zelo všeč in z veseljem prenašajo tudi zelo dolge vožnje, ko med postanki samo pretegnemo noge in tačke in šele na cilju opravimo daljši sprehod.

Ker imam zelo dinamičen življenjski slog, morajo biti psi od malega navajeni na vožnjo v avtu in temu posvetim veliko časa. Ampak pojdimo še korak nazaj. Za vas lahko že vzreditelj pripravi teren, tako da pasjo mamo in mladičke da v avto in jih najprej privaja na zvok motorja, čez čas pa skupaj opravijo krajšo vožnjo. Tako bo mladiček že imel prijeten prvi vtis o avtu. Če se boste sami spopadli z navajanjem psa na avto, pa vas vsekakor čaka nekaj dela. Brez strahu, vaš trud bo poplačan z mirnimi vožnjami vašega štirinožca.

Kje bo naš pes med vožnjo?
Glede na velikost psa in avta, moramo določiti, kje se bo pes vozil, da bo vožnja varna za vse v avtu. Če je le mogoče priporočam uporabo transporterja, saj je to najvarnejši način prevažanja psov. Transporter lahko namestite pri večjih psih na zadnji sedež ali v prtljažni prostor, pri manjših pa imate še več možnosti. Vožnja v prtljažnem prostoru bo za psa prijetna le če bo imel na voljo dovolj prostora, premalo prostora za doskok, loputanje s prtljažnimi vrati blizu smrčka in tako malo prostora, da se niti obrniti ne more, so lahko vzrok za napetost. Ne pozabite na primerno pregrado med prtljažnim prostorom in zadnjimi sedeži. Pri vožnji na zadnjih sedežih, vam bo prav prišla prevleka za sedeže in varnostni pas za psa.

Privajanje naj bo postopno in prijetno!
Na vožnjo v transporterju pričnemo psa privajati izven avta, lahko kar v hiši in kasneje, ko vidimo, da pes z veseljem gre v transporter in v njemu brez težav ostane, preselimo celotno vajo v avto. Na začetku je naš cilj samo, da gre pes z veseljem v transporter nameščen v avtu, kasneje pa zaženemo motor ter čez čas opravimo tudi krajšo vožnjo. Vedno imejmo v mislih; da preden spremenimo vajo, mora biti pes sproščen.

Vaje vožnje na zadnjih sedežih ali v prtljažnem prostoru, bomo začeli tako, da je pes samo za nekaj trenutkov v avtu in nato gre ven, ko je pes bolj sproščen mu lahko ponudimo kakšen priboljšek. Sama jim rada ponudim njihove najljubše naravno sušene priboljške, saj trajajo več časa in medtem, ko je pes zaposlen z obdelavo priboljška, ne bo posvečal pozornosti prostoru, v katerem se nahaja. Kot v primeru s transporterjem, najprej samo zaženemo motor, sledijo kratke vožnje.

S psi, ki jim avto predstavlja izvor napetosti, moramo treninge izvajati čim bolj pogosto. Sama bi jih izvajala vsakodnevno, saj le s postopnim delom dosežemo željen cilj. Zgoraj opisani treningi so zelo kratki in vam dnevno ne bodo vzeli veliko časa, sam proces privajanja na avto pa bo najverjetneje dolg več tednov.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice