S prihodom psa nastopijo spremembe in nov družinski član prinese nove obveznosti in nekatere stroške. Vsekakor pa ni potrebe, da bi bilo življenje s psom kaotično in s prihodom mladička, ne pogojujmo preureditve vrta, preurejanja in zamenjavo pohištva ter nakup novih čevljev. Za vas sem pripravila tri sklope nasvetov, da bo prihod novega družinskega člana čim lepši. Verjamem, da so dobri začetki pomembni, za kakovostno sobivanje v nadaljnjih letih.

Domače okolje:

  • Električni kabli: naj ne bodo na tleh, saj se mladički zanimajo za vse kar je v njihovem vidnem polju.
  • Stopnice: prvih nekaj mesecev je bolje, če psa nesemo v višje oz. nižje nadstropje in tako skrbimo za njegov gibalni sistem.
  • Ostri robovi, so lahko kjerkoli, izpostavila bi površine v višini pasje glave: npr. klubska mizica, nižje omarice, saj mladiči nimajo najboljšega obvladovanja svojega telesa in kdaj je zavoj okrog omare težko izvedljiv, sploh v kombinaciji s spodnjo točko.
  • Spolzke površine, so nevarne, če se psu zdrsne in pade. Takšni padci lahko pripeljejo do poškodb gibal. Poskrbite, da je pes aktiven na njemu primernih površinah.

Pasja oprema:

  • Pred nakupom opreme se posvetujte z osebo, ki razume potrebe vašega psa in vam bo pomagala, da bo izbira opreme smiselna. Menim, da vam pri takšnih odločitvah lahko pomaga vzreditelj vašega psa oz. inštruktor v pasji šoli ter seveda vse dostopne informacije in tehten razmislek o vseh informacijah, ki ste jih dobili. Vsak od nas naredi kakšen zgrešen nakup, ampak s pomočjo pravih oseb in informacij, bo takšnih testnih nakupov, manj.

Varne igrače:

  • Igrače so lahko tako varne kot nevarne, veliko je odvisno od njihove uporabe in materiala iz katerega so narejene. Izpostavila bom samo tri nevarnosti, vsekakor pa je nevarnosti lahko še veliko več, ampak večini se boste izognili, če se bo pes z igračo igral pod vašim nadzorom.
  • #1 Pozor! Manjši gumbi ali kakšnih drugi drobni, okrogli dodatki (oči, nos) na igrači, predstavljajo nevarnost, saj jih lahko pes odgrizne in se mu zataknejo v sapniku. Lahko jih preventivno odrežete.
  • #2 Pozor! Raztrgane igrače, ki vsebujejo polnila, psu vzemite in zavrzite oz. zašijte in tako se lahko z njimi ponovno igra. Polnilo lahko pes poje, le-to pa se napihne v želodcu in povzroči nevšečnosti.
  • #3 Pozor! Plastične igrače, naj bodo mehke, saj se lahko pes z ostro plastiko lahko vreže. Primer so plastenke, ki jih imajo mladički radi, ker šumijo, ampak predrta plastika je zelo ostra in lahko poškoduje ustno votlino psa.

Predstavila sem samo nekaj ključnih tem, ki so pomembne, ko se pripravljamo na prihod psa. Želite, da bi objavi sledilo nadaljevanje? Spodaj, v komentar, mi napišite vaše mnenje in prihodnji zapis bom prilagodila vašim željam. Pripravljenih imam nekaj nasvetov, ki so po vseh letih dela s tečajniki, še vedno »špica«.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice