Blazno agilitaški

Ko šport postane življenjski slog!

Ali je agility primeren šport za vas in vašega psa?
V današnjem času, ko agility proge od tekmovalcev zahtevajo natančnost in visoke hitrosti, postavljam na prvo mesto zdravje psa, saj le zdrav pes lahko dobro in natančno spremlja vodnika. Če ima vaš pes kakršnekoli zdravstvene težave, se najprej pogovorite z izbranim veterinarjem, saj vam bo le on znal strokovno razložiti kakšne posledice bo imel šport na zdravstveno stanje vašega psa.

Prav tako je zelo pomembno, da ima pes osvojene osnove poslušnosti. Agility je disciplina, ki se jo trenira brez povodca in ovratnice, zato je zaželen dober odpoklic in sodelovanje psa z vodnikom, seveda pa mora tudi skrbnik psa pravilno motivirati, da bo le-ta z veseljem sodeloval. Če niste obiskali še nobenega tečaja socializacije in vam zgoraj napisano sodelovanje med psom in človekom, ni blizu, vam priporočam, da najprej obiščete katerega od tečajev socializacije, ki jih Blazno blatno ponuja.

Psi, ki začenjajo z agilityjem, naj imajo dopolnjenih vsaj 10 mesecev. Treningi so po zahtevnosti prilagojeni starosti psa, da zanj niso obremenjujoči, vseeno pa skozi različne vaje pes okrepi mišice, ki jih potrebuje pri nadaljnjem premagovanju ovir.

Če ste se v zgornjem opisu našli, ste vabljeni na prvo uro agilityja.

Kaj je agility?

Agility je šport, ki vam daje možnost, da s svojim psom sodelujete na čisto drugačen, partnerski način. Tekmovalni par – vodnik in pes – morata čim hitreje premagati progo, sestavljeno iz različnih ovir (skoki, conske ovire), po možnosti brez napak. Pes je na tekmovanju brez povodca in ovratnice, vodnik pa ne sme imeti v rokah igrače ali priboljška, s katerim bi podkupil psa.


Sodelujejo lahko vsi psi, pasemski ali mešančki, veliki ali mali. Pomembno je le, da so starejši od 15 mesecev. Vodnik je lahko vsakdo, ki ima rad razgibano preživljanje prostega časa s svojim psom.

Na tekmovanjih so psi razdeljeni v tri kategorije glede na velikost: S (small) so najmanjši psi do plečne višine 35 cm, M (medium), kamor spadajo psi s plečno višino med 35 cm in 43 cm, ter L (large), psi višji od 43 cm. Vsako tekmovanje sestavljata dva teka. Prvi od njiju vsebuje conske ovire (most, gugalnica, palisada), ki so pokazatelj natančnosti psa. Temu teku se reče agility. Drug tek se imenuje jumping in ne vsebuje omenjenih ovir. Tukaj pride veliko bolj do izraza hitrost psa in dobro vodenje človeka. Proge na tekmovanjih so unikatne in se nanje ne moremo predhodno pripraviti. Na tekmovanju si progo, ki jo je sodnik postavil, najprej ogledamo in razmislimo, kako jo bomo čim bolj tekoče pretekli skupaj z našim psom. Velikokrat gledalci vidijo agility kot preprosto disciplino, saj psi na tekmovanjih z veseljem premagujejo ovire, nekateri si mahajo z repom ali lajajo. Ampak, za najbolj usklajenimi tekmovalnimi pari so ure in ure treningov, ki so jih pripeljali do te enotnosti.

Oprema?

V Blazno blatno vam lahko nudim treninge na profesionalnih agility ovirah, ki zadostujejo vsem predpisom Komisije za agility. Poleg tega, sem doma izdelala veliko pripomočkov, ki psom začetnikom pomagajo pri privajanju na nekatere zahtevnejše ovire agilityja. S pomočjo teh pomožnih ovir spoznavajo obrate, krepijo svoje mišice in izboljšujejo motoriko.

Kdaj potekajo treningi?

Agility treningi so običajno ob ponedeljkih, sredah in petkih popoldan. Vsekakor pa se bom poskušala prilagoditi vašemu urniku. Vodnik in pes bosta veliko hitreje napredovala, če imata redne treninge. Seveda je veliko odvisno od količine vašega prostega časa – idealno bi bilo, da bi trenirali dva- do trikrat tedensko, vendar so tudi redni tedenski treningi dovolj za zmerno napredovanje znanja in ohranjanje fizične kondicije.

Ker se rada posvetim prav vsakemu psu in vodniku, sprejmem na uro 2 do 3 tečajnike in največ 9 tečajnikov na en dopoldan ali popoldan, saj želim biti prav toliko zbrana pri zadnjem tečajniku, kot sem bila pri spremljanju prvega.

Oprema psa in vodnika?
 • Vodnik naj ima oblečena lahka, športna oblačila in obute telovadne copate z močnim profilom podplata, ki omogoča dober oprijem podlage. S seboj je dobro imeti tudi plastenko vode.
 • Pes naj na trening pride sprehojen, vendar ne preveč utrujen. Dobro je, da psa vsaj 2 do 3 ure pred treningom ne hranite. Če ima pes rad igrače, imejte s seboj njegovo najljubšo, prav tako pa tudi priboljške, ovratnico in povodec (ne fleksi). Prinesite tudi posodo za vodo in vodo.

Več o agilityju in tekmovanjih si lahko preberete na uradni strani Komisije za agility:
http://www.agility-slo.com/

Agility treninge imam razdeljene v tri stopnje:

Začetni tečaj agiltyja, ki obsega 20 ur, in je namenjen vsem, ki se z disciplino spoznavajo. Na tej stopnji se naučimo osnov pravilnega vodenja psa, pes spozna vse ovire agilityja, različna povelja in osnovne kombinacije ovir. Če se redno udeležujete treningov, boste na koncu tečaja že pripravljeni odteči krajšo agility progo.


Cena tečaja: 170€

Nadaljevalni tečaj obsega 15 ur in je namenjen vsem, ki so opravili osnovni tečaj agilityja ter bi se radi skupaj s svojim psom pripravili do stopnje tekmovalca ali le poglobili znanje, ki so ga pridobili v začetnem tečaju. Program nadaljevalnega tečaja je zamišljen kot priprave na tekmovanja, saj bomo veliko časa posvetili izboljšanju vodenja, premagovanja ovir ter ogleda proge.

Cena tečaja: 120€

Tečaj namenjen tekmovalcem, zajema 10 ur, ki jih obiskujejo tečajniki, ki že tekmujejo v tej disciplini in bi radi svoje delo izboljšali. Običajno na treningih postavim kombinacije ovir, ki sem jih sama morala premagati na tekmovanjih in tako delamo na novih in aktualnih situacijah, s katerimi se tekmovalci srečujejo, ko obiščejo agility tekmovanje.

Cena tečaja: 70€

Oglejte si predstavitveni filmček BLAZNO BLATNIH AGILITAŠEV

 • Živijo. Sem Maggie in ko se odpravim na agility trening v Solkan, postanem najbolj srečna boston terrierka 🙂 Najbolj uživam, ko vidim ovire, saj vem, da me na koncu čaka nagrada-žogica, ki jo veselo stresam in res ne vem, zakaj se mi ob tem vsi umikajo.
  Janja in Maggie
 • Tečaj mi je bil super ker smo bili malo manjša skupina ampak je bilo toliko boljše ker se je vsakemu psu in vodniku bolj posvetila. Najboljši del je bil zaključek (kot vedno smo imeli mini žur ob zaključku)-imeli smo ”tekmovanje” kjer smo obnovili vse znanje, pa še super smo se ob tem zabavali.

  Po mali šoli sva z Envy nadaljevale tečaje agilitya. Sama sem najbolj napredovala predvsem pri moji koordinaciji (začetek tečaja je bil mučen, ker sem se vedno zaletela v ovire) in naučila sem se bolj gledat psa in mu sledit. Super je, ker ti tečaj pomaga, da se psu bolj približaš, bolj ti zaupa in ti njemu. Čez poletje so organizirana šolska tekmovanja, kjer se z našimi štirinožci zberemo tečajniki in uživamo v super dnevu na poligonu. Najbolj fajn se mi zdi, ker zna Alenka super svetovat kako popravljat napake, urnik tečaja pa popolnoma prilagodi mojim zahtevam.

  Jerneja in Envy
 • Pozdrav. Sem Lola, mala mešanka. Ko me je moja lastnica Ana vpisala na tečaj agilitiya, najprej nisem bila navdušena. Razni tuneli, skoki, gugalnica so se mi zdeli nepremagljive ovire, prezapletene za moje male pasje možgane. Ampak po več treningih sem ugotovila, da mi kar gre, vedno bolje, in da je celo zelo zabavno! Tako pridno treniram že več kot eno leto, vmes pa sem obiskala še tečaj poslušnosti, kjer sem se naučila lepega vedenja in drugih trikov, ki jih uporabljam tudi pri agilitiyu.

  Ana in Lola