Blazno prijazni

Blazno prijazni je tečaj namenjen vsem lastnikom psov, ki so zaključili z nadaljevalnim tečajem socializacije (Blazno zagnani) in bi radi pri psu razvijali sledeče lastnosti; stabilnost v različnih okoljih, znanje poslušnosti, ki jo potrebujemo v vsakdanjih situacijah, delo s pomočjo različnih pripomočkov ter sodelovanje z drugimi osebami.
Zakaj Blazno prijazni?
Odločitev za tako specifičen tečaj je nastala na podlagi dejstva, da je veliko situacij, ki se psom dogajajo, nenaravnih in stresnih. Če se dotaknem nekaterih; prisotnost ljudi različnih starosti in interakcije z njimi, obisk zaprtih prostorov, ki jih pes do takrat še ni spoznal, obiski, ki jih sami gostimo, sodelovanje z ostalimi družinskimi člani, prijatelji ter popolnoma novimi ljudmi. Vse te situacije, se nam lahko zgodijo, saj so psi del našega življenja in jih tako velikokrat vključimo v svoje dogajanje.
Zavedati pa se moramo, da so vsi ti dogodki za psa precej nenaravni in velikokrat stresni. Zato menim, da mora vsak lastnik dodobra spoznati svojega psa, razumeti njegovo govorico in pravočasno ter pravilno usmerjati svojega štirinožnega prijatelja. Prav tako moramo biti svojemu psu v oporo, razumeti kje so meje našega pasjega družabnika in poskrbeti da je varnost na prvem mestu. Mislim, da po opravljenem tečaju lahko vsak skrbnik psa, kritično presodi, katere situacije psu vzbujajo neprijetne občutke, mu pomaga premagati stres ali strah pred neznanim in realno oceni kdaj je potreben umik psa iz njemu stresnih dogajanj.
Potek tečaja
Tečaj je precej intenziven, saj obsega 10 srečanj, ki so dolga približno eno uro in se izvajajo enkrat tedensko. Šolanje se izvaja samo v toplejšem delu leta, saj morajo psi delati veliko vaj leže, kar pa nekaterim psom ni prijetno početi na mrzli podlagi.
Tečaj je precej razgiban, saj se vsako uro dotaknemo druge teme. Med tečajem se nam predstavijo gostje, ki delujejo na različnih področjih kinologije. Dotaknemo se dela psa terapevta in spoznamo ustanove, strokovne sodelavce ter terapevtske pare, ki takšno delo opravljajo.
Posebnost programa?

Tečaj se izvede dvakrat letno. Običajno se tečaj prične spomladi in jeseni.

Kako sva s Fjodorjem postala terapevtski par in kako se udejstvujeva in izobražujeva danes:

  • Maj, 2010: S socializacijo sva pričela v ŠKK Vrhnika.
  • November, 2010: Testiranje za terapevtski par.
  • Junij, 2011: Izpit BH sva opravila z odliko v ŠKK Vrhnika.
  • Avgust, 2012: Opravila sva izobraževanje in pripravništvo ter bila potrjena kot terapevtski par v eni izmed organizacij, ki se ukvarja z izvajanjem terapije s pomočjo psa.
  • Oktober, 2013: Opravila izobraževanje za licenčni program READ.
  • September, 2013: Obiskala sem simpozij Magic Touch v Mariboru, v okviru katerega sem se udeležila delavnice Nataše Ogrin Jurjevič.
  • November, 2013: Konferenco »Učne težave pri matematiki in slovenščini – izziv za učitelje in učence«, sem obiskala skupaj s Fjodorjem kot soavtorica članka: »Terapevtski psi pomagajo učencem pri premagovanju njihovih učnih težav.« Glavna nosilka članka je bila Tjaša Kanalec, pomagali pa sva ji pri pisanju še Mojca Gregorič in jaz – Alenka Gorjan.
  • S Fjodorjem redno obiskujeva domove starejših občanov, šole s posebnimi potrebami, bereva z otroci v knjižnici ter vsako leto opraviva kar nekaj predstavitev v vrtcih, šolah, VDC-jih na širšem primorskem območju.

Da ne bo pomote, tečaj nikakor ni obvezen, da se v katero od organizacij vključite, bo pa pripomogel, da bo vaše delo na srečanjih z uporabniki veliko bolj kvalitetno opravljeno.

Cena: 120€