Zaradi koronavirusa je v Sloveniji nastopil čas samoizolacije, kar pomeni, da je večina družinskih članov doma, družabno življenje se je preselilo na socialna omrežja, tečaji na poligonih so prekinjeni, vse informacije o delu s psi, se pretakajo preko spleta. Ampak naši psi še vedno potrebujejo sprehode, delo, igro in zaposlitve, da je njihov dan poln. Sama sem za vse svoje tečajnike organizirala Vitjanov izziv, ki je namenjen vzdrževanju psihofizične kondicije psov, učenju različnih trikov in izmenjavi idej. Dnevno pošiljam ideje kako zaposliti pasje možgančke in tačke ter preko socialnih omrežji si izmenjujemo ideje na to temo. Drugačni časi so nam prinesli drugačen način druženja, ki pa je prav tako zanimiv.

Kar se mi zdi ravnokar najpomembnejše za lastnike psov je, da si zapomnijo, da psi ne prenašajo koronavirusaVeč informacij na to temo najdete na strani NIJZ (klik na besedilo)Prav tako Zavetišče Ljubljana nudi začasno skrbništvo psov za vse, ki bi zboleli za koronavirusom in bili hospitalizirani ter bi imeli nikogar, ki bi lahko poskrbel za njihovega hišnega ljubljenčka (več tukaj). Ker naše živali potrebujejo veterinarsko oskrbo tudi sedaj, si poglejte več informacij o urnikih veterinarskih postaj in kako je s cepljenji (klik na besedilo). Še preden se podate v trgovino za male živali, preverite urnik in če je mogoče, nakup opravite preko spleta.

Na tečajih velikokrat izpostavim, da morajo psi imeti urnik in rutino in v času, ko je več družinskih članov doma, delo in šola se opravljajo od doma, je ustaljen urnik porušen, kar pa ne pomeni, da mora sedaj zavladati kaos. Prav nasprotno! Čim prej vzpostavimo nov urnik pasjih aktivnosti, ki je primeren za ritem življenja, ki ga imamo sedaj. Obenem ne pozabimo, da se bo obdobje samoizolacije zaključilo in vrnili se bomo v službe, šole in pes bo določen del dneva sam doma. Že sedaj ga dnevno osamite za krajši čas, saj bo tako manj možnosti, da pride do ločitvene tesnobe. Prilagam vam seznam petih ključnih točk, da kakovostno oblikujete novo rutino psa:

  1. Določite uro, ko pes vstane in kdaj gre spat.
  2. Psu v urnik dodajte dva dnevna počitka, pri katerih je ločen od družinskih članov, da ne bo kasneje ločitev stresna za vašega kosmatinčka.
  3. Pes naj ima dva daljša dnevna sprehoda, primerno naporna za fizične sposobnosti psa.
  4. Opravite dva do tri treninge s psom ali mu pripravite miselne igre.
  5. Določite urnik prehrane.

Upam, da vam zgornji napotki in spletne povezave pridejo prav. Želim vam, da ostanete zdravi in dneve samoizolacije preživeli čim bolj mirno in v družbi vašega najzvestejšega prijatelja.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice