Lastniki psov velikokrat rečemo, da nas psi držijo pokonci ali da smo zaradi njih prej okrevali in se ponovno podali na sprehode, da ne vemo kaj bi brez njih in da smo s psi bolj srečni. Ampak ali se nam samo zdi, da psi pripomorejo k bolj kvalitetnemu življenju ali je res kaj na tem?

Dr. Laurie Santos je raziskovala kdaj oz. kakšno lastništvo psa nas osrečuje. Podcast je v angleščini in v njem so zbrane zgodbe in raziskave o vplivu psov na ljudi.

 

Ali nas vsako lastništvo psa osrečuje?
Avtorica ugotavlja, da temu ni tako. Lastništvo psa je lahko tudi stresno in neprijetno, sploh če naš kuža ni privajen na sobno čistočo, grize karkoli je pred njegovim gobčkom ali neprestano laja. Mediji občasno objavijo naslove, ki so lahko zavajujoči: »Lastniki psov živijo dlje, bolj veselo življenje, so bolj zdravi,…«

Ustvarjalka povzema: »Ali nas pes osrečuje je veliko bolj odvisno od odnosa, ki ga imamo s psom kot pa od dejstva ali je v našem življenju pes navzoč ali ne.«

Ali nas bo lastništvo psa osrečevalo?
V podcastu so izpostavili tri točke, ki so ključne za osrečujoče lastništvo psa:

  • je tvoj pes vzgojen
  • kaj počneta skupaj
  • koliko časa preživita skupaj

 

Fizična aktivnost – kosmati motivatorji
Pri lastništvu psa je najpomembnejša in najpreprostejša fizična aktivnost. Psa je potrebno peljati ven ne glede na vreme. Psi so odlični motivatorji za rekreacijo, saj z njimi gremo ven večkrat in za več časa kot bi šli sami. V družbi psa je ohranjanje rutine sprehodov lažje. Avtorica navaja, da so lastniki psov 4x pogosteje dosegli normo gibanja.

Dr. Santos izpostavlja, da vsi lastniki svojega kosmatinčka ne pelje na sprehod. Takšni lastniki ne doživijo pozitivnih učinkov, ki ga prinašajo redni in pogosti sprehodi v družbi štirinožca. Avtorica se sprašuje, kakšna je razlika med sprehodom v družbi psa ali brez njega.

Sprehodi s psom so drugačni od sprehodov ko smo sami, saj smo v družbi psa bolj prisotni v sedanjem trenutku. Psi so bitja sedanjosti in nas lahko vedno pripeljejo v sedanji trenutek. Če se psu in sprehodu posvetimo, smo deležni pozitivnih učinkov družbe psa. Prav tako je pomembno, da se posvetimo igri ali kakšni drugi aktivnosti s psom in da se istočasno ne ukvarjamo s telefonom ali v mislih premlevamo sestanek. Če nam bodo misli tavale proč od sedanjega trenutka in aktivnosti s psom, ponovno zamujamo ugodne učinke druženje s psom.

Vzgoja, šolanje in socializacija

Psi imajo sposobnost, da nam pomagajo, si pomagati. Ko obiskujemo pasjo šolo in štirinožca naučimo novih vaj ali izboljšamo njegova vedenja, z njim dosegamo zadane cilje, kar vpliva na našo samopodobo. Med tri točke, ki so ključne za srečno sobivanje s psom, spada tudi vzgoja psa. Nevzgojeni psi so namreč recept za katastrofo. Zato je obiskovanje pasje šole odlična odločitev lastnikov kosmatinčkov.

Še ena pozitivna lastnost je, pred nami! Preko psov ljudje hitreje navežemo stike. Verjetno je vsak vodnik že slišal katero od fraz: »Kako lep pes! Ga lahko pobožam? Kakšne pasme je?«, in klepet se je nadaljeval. Dr. Santos ugotavlja, da smo v družbi psa bolj nasmejani in več klepetamo z ljudmi, ki jih srečujemo med sprehodom. Pravzaprav nam pes olajša socialne interakcije.

Če povzamemo, psi nas osrečujejo, če smo pripravljeni vlagati v naš odnos s psom: ga redno sprehajati, biti prisotnost v trenutku, ko smo aktivni z njim, olajšajo nam povezovanje s soljudmi in skrb za drugo bitje nam osmisli življenje.

Psi nas ne bodo osrečevali, če ne bodo sprehojeni, jih ne bomo šolali in bo življenje z njimi predstavljalo napor zaradi pomanjkanja vzgoje.

V bistvu pozitivne lastnosti lastništva psa ne pridejo od psa, ampak od lastnika samega. Mi smo tisti, ki moramo vložiti energijo v življenje s psom, treniranje in rekreacijo.

Dr. Laurie Santos

Vir: The Happiness Lab: Season 3, Episode 4: Let Slip the Dogs of More Happiness

Kliknite tukajPrijavite se
na novice