Agility je šport, ki vam daje možnost, da s svojim psom sodelujete na čisto drugačen, partnerski način. Tekmovalni par – vodnik in pes – morata čim hitreje premagati progo, sestavljeno iz različnih ovir (skoki, conske ovire), po možnosti brez napak. Pes je na tekmovanju brez povodca in ovratnice, vodnik pa ne sme imeti v rokah igrače ali priboljška, s katerim bi podkupil psa.

Kdo lahko tekmuje?

Sodelujejo lahko vsi psi, pasemski ali mešančki, veliki ali mali. Pomembno je le, da so starejši od 15 mesecev. Vodnik je lahko vsakdo, ki ima rad razgibano preživljanje prostega časa s svojim psom.

Kako potekajo tekmovanja?

Na tekmovanjih so psi razdeljeni v tri kategorije glede na velikost: S (small) so najmanjši psi do plečne višine 35 cm, M (medium), kamor spadajo psi s plečno višino med 35 cm in 43 cm, ter L (large), psi višji od 43 cm. Vsako tekmovanje sestavljata dva teka. Prvi od njiju vsebuje conske ovire (most, gugalnica, palisada), ki so pokazatelj natančnosti psa. Temu teku se reče agility. Drug tek se imenuje jumping in ne vsebuje omenjenih ovir. Tukaj pride veliko bolj do izraza hitrost psa in dobro vodenje človeka. 

Kaj pomeni ‘ogled proge’?

Proge na tekmovanjih so unikatne in se nanje ne moremo predhodno pripraviti. Na tekmovanju si progo, ki jo je sodnik postavil, najprej ogledamo in razmislimo, kako jo bomo čim bolj tekoče pretekli skupaj z našim psom. Velikokrat gledalci vidijo agility kot preprosto disciplino, saj psi na tekmovanjih z veseljem premagujejo ovire, nekateri si mahajo z repom ali lajajo. Ampak, za najbolj usklajenimi tekmovalnimi pari so ure in ure treningov, ki so jih pripeljali do te enotnosti.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice