Navezava psa je pričetek sodelovanja med vodnikom in psom. Brez dobrega odnosa s psom in obojestranskega zaupanja, je nemogoče pričeti s kakršnimkoli delom ali športno disciplino. Rada bi vam predstavila navezavo mladega psa na vodnika skozi resničen primer mamine psičke Lile.

Naj predstavim gospo Lilo, je mamina psička z rodovniškim imenom Jeena Sunday Glow ali na kratko Lila. Kličem jo gospa Lila, ker je njen obraz večino časa zelo resen, ne glede na to ali se igra, dela, počiva. Ker Lila ni moj pes, sem morala v začetni fazi veliko treningov posvetiti navezavi Lile name. Najini srečanja, okrog njenega šestega meseca, so se začela zelo daleč od agilityja. Začeli sva z igro, veliko igre, na različnih lokacijah, da je ne glede na okolico in motnje, vedno izbrala prihod k meni, kot boljšo možnost. Vsako sodelovanje je bilo pohvaljeno tudi s hrano, kar je pomenilo da je obrok iz posodice preskočila, saj ga je prejela že med najinimi druženji. Postopoma sem pričela dodajati različne osnovne vaje poslušnosti in vaje za koordinacijo. Kljub dodajanju vaj v najina srečanja, sem še vedno veliko delala na navezavi, zaupanju in odpoklicu, saj je imela Lila težave z reaktivnostjo na različne motnje. Skozi opazovanje vedenja Lile, sem ugotovila, kakšne situacije so zanjo sprožilci in pri njej vzbudijo vedenja, ki so bila zanjo lahko nevarna. Naj predstavim tri: ptiči, lajajoči psi, hitro gibanje živali. Ker mi je Lila zaupala, sva postopoma oblikovali mirna vedenja za soočanje z zgoraj navedenimi situacijami, sprejemljiva nadomestna vedenja in spoznala je možnost umika iz zanjo stresnih situacij. Pot še ni končana, saj je potrebno obnavljanje že naučenega, prav tako kot svoja znanja obnavljamo ljudje.

Ko je navezava psa postala dovolj trdna, je bil moj naslednji cilj, usmerjeni treningi vaj za pripravo na agility. Vendar je Lila sredi priprav na izpit poslušnosti ostala brez vodnika, saj je imela mama ravno v tem obdobju težave z zdravjem in tako smo se doma odločili, da z Lilo postaneva par za izpit poslušnosti in imeli sva malo časa, da se kar najbolje pripraviva na izpit BH. Ponovno je bila ključna navezava in zaupanje, ki sva ga zgradili v njeni mladosti do enega leta, skozi redne in usmerjene treninge. Kljub njeni hitri reakciji na določene dražljaje, je bila dovolj mirna in zbrana, da sva za prikazano delo dosegli 94%, kar se mi je zdel odličen rezultat.

Z gospo Lili tekmujem v agilityju, kjer je pokazala veliko svojih talentov, saj je v enem letu prišla od začetniškega razreda A1 do najtežjega A3 in letos je zasedla drugo mesto v Pokalu Slovenije 2019, v A3 large kategoriji. Z vami delim posnetek najinega zadnjega pogoja v razredu A2, kot primer, kako izgleda odlično sodelovanje in zaupanje med psom in človekom.

Po letošnjem velikem uspehu se gospa Lila umika z agility scene, saj je planirano, da bo postala mamica. Verjamem, da me bo po obdobju mladičkov, čakalo obdobje priprav na športno pot Lile, kjer bo ponovno ključna navezava, ki sva jo zgradili v njeni mladosti. O njenih dogodivščinah, bom v prihodnje pripravila še kakšen zapis. Če povzamem, je za delo s psom pomembna navezava psa na vodnika, zaupanje, dober odpoklic in redni treningi ter obnavljanje znanja. Za več informacij, kako zgraditi pozitiven odnos s psom, se lahko oglasite v pasji šoli Blazno blatno.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice