Mamino psičko Lilo občasno peljem na krajši sprehod in pred kratkih sta se mi zgodila dva dogodka, ki sta pognala moje možgane na delo. Kako psi reagirajo na nove situacije ni odvisno samo od njih, ampak je njihov odziv v veliki meri odvisen, od našega počutja in sporočila, ki ga dobijo od nas. Smo veseli, mirni, vznemirjeni, panični? Njihov odziv na spremembo v okolju, je še najbolj povezan z našim obnašanjem. Pa naj bo to tekač, ki nam prihaja naproti, glasen motor, košček hrane na tleh ali kaj podobnega kot sva srečali z Lilo.

Z Lilo sva šli na travnik za hišo, da opravi svoje potrebe in da povadiva odpoklic. Vsi vemo, da je to najpomembnejša vaja in potrebuje veliko utrjevanja. Ker sem želela, da najprej opravi z lulanjem, sem ji dovolila, da je prosto tekla po travniku in v nekem trenutku je bila Lila obkrožena z rojem čebel. No, vsaj od daleč, je situacija izgledala tako. Poklicala sem jo, kar se da veselo, stekla proč in Lila je prišla do mene. Seveda mi je rojilo po glavi vse polno misli o tem, da so jo čebele lahko opikale, da se bo tako prestrašila, da bo zbežala. Ampak vedela sem, da moram vse izvesti veselo in prepričljivo. Verjetno bi paničen odziv pri meni, sprožil pri Lili čisto drugačno reakcijo. Lilo sem nato prijela v naročje in skupaj sva si ogledali kaj se dogaja na tleh. Čisto mirno sem prišla do roja čebel in ugotovila, da je na tleh razpadajoče drobovje, in na njem vse polno muh.

Po tem dogodku, sem si rekla: »Dobro, mogoče sem tokrat imela srečo.« Glej ga zlomka, podobna situacija se je ponovila. Z Lilo sva bile na travniku in na tleh je ležal mrtev slepec. Lila si ga je ogledala, jaz sem jo mirno poklicala in ji pokazala igračo. Medtem ko sva se igrali, sem slepca vrgla v bližnje grmovje in zgodba o ubogem slepcu je bila za Lilo pozabljena. Mene pa je čakalo temeljito pranje rok. 🙂

Okolice ne moremo obvladati do popolnosti in vedno nas lahko kaj preseneti. Zato je najbolje pristopiti k dogajanju razumsko, oceniti situacijo, ugotoviti kaj bo naša najprimernejša reakcija, zadihati in mirno reagiramo. Čeprav vse skupaj zveni kot dolg postopek, lahko vse izvedemo v trenutku in zagotavljam vam, da bo uspeh veliko večji kot če bi se panično odzvali. V očeh psa pa bomo postali najbolj razsodna oseba, na katero, se je vredno obračati in se po njej zgledovati.

Uživajte na sprehodih s psi in pokažite psu, da imate vedno pripravljen miren odgovor, na vsako spremembo v okolici.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice