ZRC SAZU in MMC sta že tretje leto zapored priredila izbor beseda leta. Beseda leta 2018 je postala čebela. Drečka pa je postala neologizem oz. novotvorjenka leta 2018. Drečka je sestavljena iz besed drek in vrečka ter pomeni vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov na javnih površinah.

 

Na nov izraz sem postala pozorna zaradi socialnih omrežji, nekateri izmed pasjih prijateljev so bili navdušeni nad drečko, drugi pa so bili odločno proti. Z zanimivim poimenovanjem vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov sem sem se srečala tudi v otroški knjigi avtorice Caroline Heens: »Oscar ali kaj bi vaš kuža rad, da bi vedeli o njem«, kjer je vrečka za pasje iztrebke poimenovana vrečka sračkalica, ki se mi prav tako zdi zelo simpatičen izraz.

Vrečke za pasje iztrebke so nujna oprema vsakega skrbnika psa in čeprav sama uporabim skoraj vsako manjšo plastično vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov, se v trgovinah najdejo vrečke različnih vrst, če naštejem samo nekatere, ki sem jih do sedaj srečala:

  • papirnate
  • plastične
  • biorazgradljive
  • dišeče

Veliko mojih tečajnikov kupuje bio razgradljive vrečke in vedno se pojavi vprašanje: »V kakšen smetnjak spada ta odpadek?« Odlično bi bilo, če je v bližini kakšen smetnjak namenjen pasjim iztrebkom. Drugače pa ne glede na vrsto vrečke (plastična, biorazgradljiva ali papirnata), spadajo pasji iztrebki med mešane odpadke.

Čemu sploh pobiranje pasjih iztrebkov? Da kdo ne stopi nanje in ima pokvarjen dan, pa seveda, ker je v iztrebkih psov veliko patogenov, ki jih ni potrebno raznašati v okolju. O problematiki pasjih iztrebkov v okolju sem se pogovarjala tudi z  Nino Krašna, dr. vet. med., ki nam je povedala: “Zoonoze so bolezni, ki se prenašajo iz živali na ljudi. Vse domače živali vključno s psi lahko prenesejo različne bolezni na ljudi. Posebej so ogroženi ljudje, ki imajo zmanjšan imunski odziv (otroci in starejši, oboleli z rakom, kronični bolniki, …). Preko iztrebka se najpogosteje prenašajo zajedavske in bakterijske okužbe. Od bakterijskih sta najpogostejša povzročitelja bolezni Salmonella in Campylobacter, ki oba povzročata težke oblike driske pri ljudeh. Velika skupina parafraziranih zoonoz pa pri ljudeh lahko povzroči zelo različne znake bolezni – driske (razdraženost črevesja), kožne spremembe (migracija ličink skozi kožo pri kontaktu gole kože in iztrebka), slepoto (vstop črvičkov v oko), povišano telesno temperaturo, kašelj in pljučnico (migracija zajedavcev skozi organe).”

Z Radia Robin, so me poklicali, kakšno je moje mnenje o tem, da je drečka neologizem leta 2018 in seveda sem navdušena, da je nekaj v zvezi s pasjo tematiko, da je obenem v ospredju skrb za okolje, ampak ker mi je beseda nenavadna in navihana, upam, da bo pasje lastnike večkrat spomnila na njihovo odgovornost, da jo bodo vzeli na sprehod in da bomo prav zaradi nje imeli čistejše okolje.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice