Brez primerne igrače, si ne predstavljam treninga z mojimi psi. Velikokrat na agilityju uporabljam različne žogice, za poslušnost se mi zdijo veliko bolj primerne vlečke, ali kot jim radi v žargonu rečemo, cufe. Igra s psom je pomemben del komunikacije s psom in velikokrat bi se ji morali bolj posvetiti.

Prvo cufo za Fjodorja, mi je naredila inštruktorica v pasji šoli, ki sva jo s Fjodorjem obiskovala. To je bila najina najljubša igrača. V različnih odtenkih modre, nekaj bele in rdeče, je bilo tudi zraven. Ena velika kita se je proti koncu razdelila v več manjših in Fjodor, puhasti mladiček, jih je z veseljem lovil. Veliko sva se igrala z njo in posledice ostrih Fjodorjevih zobkov, so se ji začeli poznati. Bila sem malo žalostna, ker je bilo najino igračo vedno težje popravljati, ampak na koncu tečaja smo vsi tečajniki dobili v dar novo cufo, ki pa je imela pripeto sporočilo.

Na modremu listku, ki je bil pripet na cufo, je pisalo: »Igra ni samo del sprostitve. Vsi psi se igrajo, za to so »programirani«, kajti v naravnem okolju je prav igra del odraščanja in učenja. Mladiči se vsega naučijo skozi igro. Rangiranje, boj, lov potekajo prek igre, prek igre se psi vklopijo v krdelo in se socializirajo. Mladič se rodi brez znanja kaj je njegov naravni plen in lahko brez nadzora odkrije, da je plen sosedova mačka, kolesar, hlačnica mimoidočega… Naša naloga je, da mu kot plen predstavimo igračo in razvijemo igro. S tem poglobimo navezavo s psom in preprečimo, da bi za plen imel neprimerne stvari. Igra je ključni dejavnik v našem odnosu s psom.«

Listek imam po šestih letih še vedno spravljen in vsakič, ko ga preberem, si rečem: »To je to!« Igra je opisana tako efektivno, da imam te besede za vodilo, ko poskušam tečajnikom približati igro s psom. Ker se mi zdi igra tako pomembna in želim, da je igrača za delo s psom točno to kar potrebujemo, sem jih pričela plesti sama. Ravno prav dolge in mehke ali trše igrače, lahko pomagajo, da je igra še bolj efektivna.

Če bi radi, da vam naredim čisto vajino cufo, mi pišite na: alenka@blaznoblatno.si

Kliknite tukajPrijavite se
na novice