Pasji priboljški so kot naši priboljški, manjši zalogaji posebne hrane, ki pride na vrsto ob posebnih priložnostih. Pri psu je to običajno nagrada za dobro opravljeno vajo, sploh, če se le ta izvaja v za psa težkih okoliščinah. Načeloma nimam nič proti kupljenih priboljškom, ampak zadnjič me je spreletelo, zakaj pasji priboljški dišijo kot vaniljevi piškoti in komu so pravzaprav namenjeni? Na žalost, prevečkrat kupujemo pasjo opremo zase in premalokrat razmislimo kaj psi potrebujejo, razumejo, kaj je zanje zdravo in kaj po njihovem okusu.

Ko mojim tečajnikom predlagam, da sami spečejo priboljške, je velikokrat odgovor: »Nimam časa peči niti za svoje družinske člane, kaj šele za psa.« Ker sem po duši in izobrazbi raziskovalka, sem si zadala poskus. Zanimalo me je predvsem ali je priprava priboljškov draga, ali je časovno zahtevna in kako okusni so doma pripravljeni priboljški.

Recept: Piščančje štručke

  • 500 g piščačje drobovine
  • 500 g koruzne moke
  • 1 korenček
  • 1 jajce

Zmiksamo drobovino, narezan korenček in jajce v gladko maso, zmešamo skupaj z moko. Iz mase oblikujemo štručke, če so tanjše, bo čas pečenja krajši. Sama sem zgornjo stran vsake štručke pomokala in jo večkrat prerezala (poglej fotografijo). Štručke sem nato dala v pekač, ki sem ga premazala z maslom. Pečico sem že prej ogrela in štručke pekla 40 minut na 200°C. Čas peke in temperatura, sta odvisna od vrste pečice in debeline štručk.

Sporočite mi, ali so bile piščančje štručke, všeč vašim štirinožcem.

 

Motivacija

Doma pripravljeni priboljški so bolj nadzorovanih sestavin kot industrijski. Pri pripravi priboljškov lahko upoštevamo tudi vse omejitve našega psa v prehrani. Priprava je kratka in preprosta. Pripravimo jih lahko za daljše časovno obdobje (npr. en mesec) in jih shranimo v zamrzovalnik. Cena domačih priboljškov ne presega, cene priboljškov v trgovini.

Materiali in metode

Vse sestavine sem kupila v trgovini. Za piškote sem potrebovala: koruzno moko, korenček, piščančjo drobovino in jajce.

Drobovino, jajce in korenček sem zmiksala v gladko zmes. Zmešala vse skupaj z moko, da sem dobila maso, ki je spominjala na maso za kruh in oblikovala štručke. Od začetka do pekača v pečici, sem potrebovala 20 minut. Štručke sem pekla 40 minut.

Rezultati

Cena, vseh surovin za izdelavo 800 gramov piškotov, je bila 2,89€. Piškote, ki jih tečajniki večinoma uporabljajo na tečaju, so pakirani v 200 g embalaže. Za 200 gramov doma narejenih piškotov, potrebujemo surovine, ki nas stanejo 0,72€. Ker nisem štela časa dela in elektrike, težko rečem karkoli o končni ceni. 800 gramov piškotov bo dovolj za mesec dela z dvema srednje velikima psoma (Fjodor in Vitjan).

Zaključek

Pri pripravi priboljškov doma lahko sami izberemo sestavine in tako sami odločamo o kakovosti in ceni končnega izdelka. Prav tako lahko pri pripravi upoštevamo omejitve našega psa v prehrani (npr. alergije). Priprava priboljškov je kratka in enostavna. V enkratnem pečenju pripravimo dovolj priboljškov, za en mesec treningov. Cena doma narejenih priboljškov ne presega cene priboljškov, ki jih kupimo v trgovini za male živali.

Ocena izdelka

Ko sem pričela delati vaje z doma narejenimi piškoti, sem ugotovila, da se moji psi veliko bolj potrudijo in da jim vonj kruhaste drobovine, zelo ustreza. Ko priboljške delam sama, jih tudi poskusim in moram reči, da so bili ti brez okusa, kot mesno pecivo v katerega bi bilo potrebno dodati še nekaj začimb. Ampak v končni fazi, priboljški niso bili namenjeni meni.

Povzetek

Ceno surovin bi lahko še bolj znižala, če bi jih kupila v večjih količinah in pri samem viru. Težavnost peke je: zelo lahko. Čas, ki ga porabimo za pripravo mase, je lahko za nekoga krajši od časa, ki bi ga porabil za pot do trgovine s pasjimi potrebščinami in nazaj.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice