Boks ali pasja hišica je zame nujen del opreme, ko imam psa. Danes bo tekla beseda o boksih, ki jih uporabljamo v svojih domovih, da psu določimo njegov brlog znotraj našega. Kako izbrati boks za psa, je odvisno v največji meri od fizičnih značilnosti psa. Vsekakor pa to ni edini kriterij, ko se odločamo za nakup investicije kot je boks.

Kako izbrati boks za psa?

Velikost psa

Če imamo rodovniškega mladička, je najbolje, da povprašamo vzreditelja kakšen boks uporablja, saj bomo tako dobili nasvet iz prve roke z vsemi argumenti zakaj prav takšnega. Če morda vzreditelj ne uporablja boksa, se še vedno lahko obrnemo na prijatelje ali znance z isto pasmo, če pa ni nikogar v naši bližini, se lahko obrnemo na socialna omrežja, kjer v skupinah, kjer se združujejo ljubitelji ene pasme, najdemo še koga. Če obiskujete ali nameravate obiskovati pasjo šolo, se obrnite na inštruktorja, ki vam bo z veseljem pomagal do informacije o primernemu boksu za vašega psa.

Pri ne rodovniških psih se malo zaplete, saj kdaj poznamo samo enega od staršev ali sploh ne vemo ničesar o starših psa. V takih primerih, bi priporočala nakup začasnega boksa ali če je to mogoče, bi si boks izposodila od kakšnega pasjega prijatelja. Psi po dopolnjenem 10. mesecu ne zrasejo več veliko in takrat bi se odločila kakšna velikost boksa bo zanj primerna.

Material

Na tržišču je veliko boksov za pse, ki so iz različnih materialov, naj jih naštejem nekaj: plastični, platneni, žičnati, aluminijasti.

  • Mehki boksi so običajno iz različnih trših tkanin in njihova glavna prednost je, da se zlahka zložijo. Idealni so, če imamo aktiven življenjski stil, veliko potujemo in moramo psu v novih okoljih postaviti njegovo hišico. Nikakor pa ne bi mlademu psu kupila mehkega boksa saj jih lahko hitro uničijo. Materiali iz katerih je boks sestavljen niso odporni na pasje zobke.
  • Plastični boksi so super za transport psa v avtu in lahko ga uporabljamo tudi v našem domu. Plastični boksi so nekoliko bolj nerodni za prenašanje, po drugi strani so varna izbira za transport psa.
  • Žičnati boksi so odlični za uporabo v stanovanju in pokrit z rjuho, zelo podoben pravemu brlogu. Lepo se zložijo, če jih želimo odnesti s seboj, zaradi materiala so težji od mehkih bksov. Odsvetujem uporabo žičnatega boksa za transport psa v avtu, saj niso najbolj varna možnost.
  • Aluminijaste bokse se manj uporablja v stanovanjih in večinoma v avtomobilih. Aluminijaste bokse se največkrat uporablja v prtljažnem prostoru avta in so lahko izdelani po meri. Vsekakor so že zaradi samega materiala dražji.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
  • Cena

Razpon cen je različen glede na material, kakovost materiala, izdelave boksa ter glede na samo velikost boksa. Ne glede na to, za kakšen material se odločite, so cene večjih boksov običajno višje.
Vožnja v avtu lahko vključuje tudi boks. Več o privajanju psa na vožnjo v avtu sem pisala tukaj:

Kako pa vaš pes prenaša vožnjo v avtu?

Kliknite tukajPrijavite se
na novice