Za vsako dejavnost je potrebna primerna oprema. Tako kot na sprehod po gozdu ne grem v visokih petah, za uro aerobike ne oblečem kavbojk, se tudi za učno uro s psom primerno pripravim, saj bom le tako, lahko aktivno sodelovala z mojim psom. Zato vam danes predstavljam moj izbor ključnih pet, za uspešno obiskovanje pasje šole.

Povodec in ovratnica

Kot napišem v navodilih, ki jih prejmejo Blazno blatni tečajniki, ne fleksi. Na urah bo povodec poskrbel, da se pes ne bo preveč oddaljil od vas. Po drugi strani se bomo iz ure v uro učili rokovati z njim. Psu preko povodca in ovratnice, sporočamo veliko več kot si morda sploh mislimo.

Mehki priboljški

Priboljški morajo psu predstavljati prav to, kar beseda pomeni tudi nam. Človeški priboljški so večinoma kepica sladoleda, košček čokolade ali pecivo. Štiri kepice sladoleda niso več priboljšek. Podobno velja pri psih in zato morajo biti priboljški primerno majhni. Zakaj so bolj primerni mehki priboljški? Ker jih pes hitreje poje. Pohvala pa ni samo priboljšek, ampak tudi prijazna beseda, dotik in igra s primerno igračo, o kateri nekaj besed v nadaljevanju.

Igrača

Naj bo mehka in dovolj dolga, da jo s psom lahko skupaj držita. Po drugi strani, je idealno, če je tako velika oz. majhna, da jo lahko spravite v žep. Všeč so mi različne vrste vlečk, s katerimi bo pes najlažje izrazil nagon po plenu. Nekatere so ravne, druge z ročajem ali dvema in seveda so tudi takšne z žogicami na koncu.

Voda in posodica za vodo

Ne glede na letni čas, imejte s seboj vodo. Plastenka vode je moja obvezna oprema, ko se odpravim na katero od aktivnosti s psom. Če je ura aktivna, ni žejen samo pes, ampak bo osvežitev pravšnja tudi zame. Voda je priročna tudi, ko moramo kaj na hitro splahniti. Pasja posodica za vodo, je lahko manjša od tiste za hrano.

Kliker

Mislim, da je v današnjem času predstavitev uporabe klikerja, osnova vsakega programa šolanja psov. Nekateri vodniki psov kliker takoj osvojijo, drugim ni blizu, ampak z malo truda, je lahko ta mala napravica, odličen del opreme pri šolanju.

Vsekakor je še veliko opreme, ki vam lahko pride prav na večini ur, ampak vse je odvisno od programa, ki ga boste obiskovali. Pa še nekaj napotkov, vrečke za iztrebke spadajo v osnovno opremo vsakega lastnika psa. Prav tako kot na jutranjem sprehodu, naj bodo tudi na učni uri s psom, v našem žepu. Če se za začetek obiskovanja pasje šole opremite z zgornjimi petimi rekviziti, boste na pol poti do uspešnega obiskovanja tečaja. Mogoče še priporočilo, s psom bosta več odnesla od ure, če na tečaj pridete vsaj 10 minut pred pričetkom srečanja. Priprava na delo je pomembna tako za vodnika kot za psa. Sprehod, pregled opreme in miren prihod na poligon, lahko vzamejo več časa, kot se nam zdi.

Prijeten pričetek šolanja želim, še posebej vsem, ki se prvič srečujete s pasjo šolo!

Kliknite tukajPrijavite se
na novice