Primorsko podnebje nam omogoča šport na prostem praktično preko celotnega leta. Obiskovanje pasje šole in vsakodnevni sprehodi s psom so prav zato veliko lažje izvedljivi. Po drugi strani moramo upoštevati dejstvo, da nismo ne mi, ne psi, bližnji sorodniki medveda in to pomeni, da je v naši naravi, da smo aktivni čez celo leto. Tudi v mrzlem, snežnem, vetrovnem, zimskem času.

Večinoma pišem o razlogih za obisk pasje šole, ki bodo dobrodejni za psa, ampak tokrat sem se odločila, da se posvetim vodnikom. Zakaj bi bilo dobro, da smo vodniki psov aktivni tudi v zimskem času? Pripravila sem tri najpomembnejša argumente, s katerimi boste premagali vse izgovore in se pridružili zimskim aktivnostim v družbi psa.

  1. Ne prehladimo se zaradi mraza. Večino zimskih prehladov ne staknemo na svežem zraku, ampak v zaprtih prostorih, kjer se družimo z večjim številom ljudi. Običajno nam torej prehlad podarijo v pisarni, učilnici, čakalnici, telovadnici, na avtobusu in še bi lahko naštevala. Tako, da je s tega vidika, precej varno pozimi obiskovati pasjo šolo.
  2. Ena ura na svežem zraku je priporočljiva tudi pozimi. Seveda, aktivna. Lahko gremo na sprehod, tek ali samo na nedeljski izlet, ampak aktivnosti na prostem so priporočljive tudi pozimi. Predvsem so priporočljive, ker nam z zvišanjem srčnega utripa pomagajo pri boljšem fizičnem zdravju, po drugi strani pa narava poskrbi za znižanje stresa, kateremu smo dandanes še kako izpostavljeni.
  3. Zaposlen pes→priden pes→srečen lastnik. Psi vseh starosti, od mladiča do psa v odrasli dobi, so najbolj veseli, če lahko lahko ustrežejo svojemu lastniku, zanj naredijo kakšno nalogo in sodelujejo z njim. Seveda je pri mlajših psih pomembna tudi nagrada za opravljeno delo, ampak v svojem bistvu so psi družabna bitja in sta jim krepitev povezave z nami in sodelovanje zelo pomembna. Obiski pasje šole enkrat tedensko vam dajo motivacijo, da boste ostalih šest dni v tednu delali s psom. Na tečaju vsak teden dobite nove ideje za vaje in kar je najpomembnejše, enkrat tedensko boste srečali svoje sošolce in z njimi predebatirali kako ste se pri vajah odrezali in kakšne norčije so med tednom počeli vaši štirinožni prijatelji. Delo v pasji šoli in druženje s sošolci je običajno za psa razgiban dogodek in prepričana sem, da ta dan, pes ne bo potreboval, še enega intenzivnega sprehoda.

Preden zaključim, bi povedala, da psi lahko delajo tudi, če imajo oblečen plašček. Čisto nič jih ne ovira pri tečajih socializacije, agility je celo tako aktivna disciplina, da ga med premagovanjem ovir ne bodo pogrešali. Velikokrat se skupaj s psi tudi ogrejemo, da vodnik in pes lažje izvajata vaje. Ne glede na to, ali se odločite obiskovati zimske tečaje, vam za sprehode priporočam rokavice, ki nimajo pokritih prstov in grelne blazinice v žepih, vsem, ki vas zebe v roke.

Lahko bi napisala še nekaj točk o vitaminu D, ki v našem telesu nastaja s pomočjo sončne svetlobe in nam ga pozimi večinoma primanjkuje ter o vseh vragolijah, ki jih lahko počnemo s psom, če se odpravimo na sneg, ampak mislim, da so to največji pomisleki vseh, ki se odločajo ali bi se pozimi priključili kateremu od tečajev.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice