Zima je letni čas, ki ima določene posebnosti. Na primorskem so zime milejše, ampak zato ne smemo pozabiti na nižje temperature, pesek, sol… Nasvete, za odlično zimo v družbi vašega štirinožca, sem strnila v štiri točke.

Pasje obleke

Mislim, da večina odraslih in zdravih psov, ne potrebuje obleke v zimskem času. Sprehod je aktivnost in že gibanje samo ogreje psa. Tako kot v drugih primerih, so tudi tu izjeme k pravilu. Če ne želimo, da se na dolgodlakega psa zlepi sneg, ali imamo psa, ki opravlja terapevtsko delo in želimo, da na »delovno mesto« pride čim bolj urejen. Zaradi bolezni, poškodb, starosti, je mraz lahko bolj obremenilen za psa in mogoče je oblačenje na mestu. Vsekakor opazujte obnašanje štirinožca in kmalu vam bo jasno ali mu je mraz in neprijetno pri določenih temperaturah.

Sol in pesek

Večina cest je soljenih ali posutih s peskom, zato je obvezno splahniti tačke, ko se vrnete s sprehoda. Pri dolgodlakih, priporočam tudi razčesavanje trebuha, saj boste v nasprotnem primeru, v vaš dom prinesli polno peska. Drselo vam vsekakor ne bo. 🙂

Žeja

Če so naši psi aktivni tudi v zimskem času, potrebujejo nadomestiti izgubljeno tekočino. Plastenka vode naj bo z vami ne glede na temperature. Medtem, ko poleti s seboj vedno vzamem hladno vodo, pozimi poskrbim, da voda ni ledena. Po izkušnjah z mojimi psi, je mlačna voda boljša izbira, saj jo raje pijejo in nikoli ne kašljajo po njej. Dobiti morate zlato sredino za vašega psa, ampak z opazovanjem njegovega vedenja, boste hitro ugotovili, kaj mu ustreza.

Snežne aktivnosti

Kljub temu, da je igranje psov v snegu nekaj čudovitega, pa je potrebno biti previden pri takšnih aktivnostih, saj lahko privedejo do poškodb. Pazite, da izberete zasnežen travnik in ne skalnate površine, prav tako je dobro, da ni ledu pod snegom, da psu ne zdrsne. Ustavite igro, še preden se pes povsem izčrpa in ne nadzoruje več svojega vedenja, saj prav izčrpanost lahko privede do napačnih gibov. Pa še nekaj besed o pripravah na šport v mrazu. Če je v vseh ostalih letnih časih pomembno, da ogrejete sebe in psa pred športno aktivnostjo, je v zimskem času še toliko bolj pomembno, da so mišice pripravljene na delo, saj mraz zmanjšuje pretok krvi v okončine, kar pomeni, da smo brez pravega ogrevanja precej togi in prav tako naši psi.

Želim vam, čudovito zimsko obdobje, saj bo sneg kmalu skopnel in pred nami bo novo, toplejše obdobje.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice