Povodec za psa je eden izmed ključnih delov opreme za našega štirinožca. Na tržišču je ogromno vrst povodcev, tako po materialih kot namembnosti. Vsak povodec ni primeren za vsakega psa ali za vsako dejavnost. Če imamo na voljo dovolj informacij, bomo lažje izbrali primerno opremo za delo s psom in tako ne bo več dvomov na kakšnem povodcu trenirati osnovne vaje poslušnosti in kakšnega izbrati za sprehod po urbanem okolju.

Povodec za psa:

Na uvodnih urah tečajev o osnovah socializacije, se s tečajniki veliko pogovarjam o različnih vrstah povodcev in kateri so primernejši za določen način dela. Omenila bom pet najpogostejših povodcev in situacije v katerih nam pridejo prav.

Povodec dolg en meter

Gladek povodec, ki je dolg okrog metra, najraje uporabljam za sprehode po urbanem okolju in ko ne želim, da bi se pes preveč oddaljil. Primeren je tudi za učenje osnovnih vaj poslušnosti, ki se izvajajo na izpitu A ali B-BH z navezanim psom. Prav tako je primeren za opravljanje omenjenih izpitov.

Povodec nastavljive dolžine

Je moj najljubši povodec, uporabljam ga za mladiče, ko se uči vaj v različnih okoljih, saj mi nastavljiva dolžina omogoča tako delo na blizu, hitro pa lahko omogočim psu malo več prostosti. Zaradi obročkov, ki omogočajo različno dolžino je mogoče takšen povodec nastaviti na različne dolžine od 2 metrov do metra in tako imamo tudi prvo različico povodca.

Flexi

Odličen pripomoček, ko želimo pustiti več svobode v gibanju. Primeren je za pse, ki se za opravljanje potrebe želijo čim bolj oddaljiti od vodnika ali v primeru, ko na sprehodu želimo psu omogočiti, da hodi v naši bližini s svojim tempom. V vsakem primeru je to povodec, ki nam omogoča večje razdalje med nami in psom, saj se flexiji raztegnejo tudi do 10 metrov. Zaradi raztegljivosti, je manj primeren za sprehode v mestu in socializacijo psa. Ročaj flexija je precej robusten in ob nerodnem rokovanju lahko udari psa.

Sledni oz. dolg povodec

To je povodec, ki je dolg od 10 do 20 metrov, lahko je ploščat ali okrogel. Primarno ga uporabljajo kinologi za trening sledi. Vedno pogosteje pa se ga uporablja za treniranje odpoklicev. Dolg povodec omogoča treniranje različnih vaj v okoljih z veliko dražljaji, npr.: park, gozd, urbano okolje, bližina domačih živali,… Čeprav je za določene vaje odličen, pa z njim ne priporočam sprehoda po mestu, saj bi bil precej neroden.

Povodec za tek

Povodec za tek je veliko več kot samo povodec, je celotna oprema, ki jo potrebujemo za treniranje športa kot je tek s psom ali po tuje canicross. V Sloveniji je ta športna disciplina precej nova, vendar ima vedno več privržencev in organizirajo se tudi tekmovanja. Dober povodec za tek je sestavljen iz širokega pasu za vodnika, povodec ima elastični del, ki blaži sunke in za psa je dobro imeti primerno oprsnico, da se bo sila vlečenja, čim lepše porazdelila po telesu psa.

Predstavila sem samo nekaj vrst pasjih povodcev, ki so primerni za različne okoliščine in delo s psom. Vsekakor se bom še kdaj vrnila k tej temi, saj sem tukaj res izpostavila samo najpogostejše in največje razlike med povodci. Ne glede kakšno opremo imate doma, pa vam ta ne bo veliko pomagala, če je ne boste uporabljali. Z malo opreme lahko dosežemo ogormno, saj je najpomembnejše redno delo s psom.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice