Vsakemu od nas kdaj zmanjka idej za sprehode s psom, zato sem se odločila deliti z vami moje najljubše sprehode v okolici Nove Gorice. Izbrala sem različne poti glede na fizičen napor in okolje. V mislih sem imela odraslega dobro kondicijsko pripravljenega psa, ki ga vodnik pelje na enourni sprehod. Vsekakor bi za vse mlade, odraščajoče, kondicijsko manj pripravljene pse sprehode prilagodila, saj jim prenaporni sprehodi ne bodo v veselje.
Sedaj pa k predlogom:

MESTNI SPREHOD

Sprehod rada pričnem na obrobju mesta oz. v delu, kjer je manj ljudi in prometa, da se psi postopoma prilagodijo na vse dražljaje iz okolice. Sprehodim se tudi skozi center mesta in če imam dovolj časa si privoščim kavo v najboljši družbi. Večina lokalov z mizami zunaj, dovoli obiske psov. So pa tudi takšni, ki vas bodo z vašim vzgojenim in negovanim psom, spustili v notranjost.

Nova Gorica:

  • nakupovalni center Qulandija
  • Osnovna šola Frana Erjavca
  • Železniška postaja Nova Gorica

Od tu imate različne poti do centra in nazaj, tako da je sprehod po Novi Gorici lahko zelo dolgo zanimiva izkušnja.

Gorica (Italija):

če se naveličate Nove Gorice, imate vedno na voljo sosednjo Gorico, ki nudi veliko peš con in vzpon na grad. Sprehod po tlakovcih in med ozkimi uličicami sosednje Gorice rada pričnem na trgu dveh dežel oz. na Železniški postaji Nova Gorica. Običajno si za cilj izberem Travnik. Odlična pa se mi zdi tudi ideja parkiranja v bližini bivšega mejnega prehoda v Rožni Dolini in nato vzpon na grad, ki nam postreže z urbanim razgledom.
Mestne sprehode bi priporočila vsem starostim psov. Mladi in odraščajoči psi potrebujejo krajše urbane sprehode, kjer pridobivajo nove informacije iz okolja, medtem, ko starejši psi predvsem ohranjajo svojo stabilnost s pomočjo takšnih sprehodov. Odsvetovala bi mestne sprehode, ko se dogajajo večje prireditve. Na koncerte, Sv. Andrej in Obmejne okuse, se raje odpravite sami, saj bosta tako vi kot vaš pes bolj sproščena, pa čeprav vsak zase.

VZPON Z RAZGLEDOM

Kekec oz. Sv. Katarina: Do vrha hriba vodi veliko poti. Sama rada pričenem predvsem za Osnovno šolo Solkan ali skozi Vardo. Če sta s psom v odlični kondiciji, lahko nadaljujeta pot proti Škabrijelu in tako naredita ne samo sprehod, ampak lep izlet.
Sabotin: Najbolj znani poti sta vsekakor po severni strani ob železniški progi ter pot, ki se prične neposredno z osimske ceste. S Sabotina lahko nadaljujete pot do kavern ali če imate dovolj energije podaljšate pot do Lovske koče.
Vzpone z razgledom priporočam za vse odrasle pse in njihove dobro fizično pripravljene vodnike.

MED RUJEM IN BOROVCI

Cerje: Za konec nam je ostal moj najljubši sprehod. Všeč mi je iz več razlogov: na voljo je ogromno poti, ki so bolj ali manj obljudene, narava je tukaj v vsakem letnem času zelo slikovita in vedno najdem miren travnik, na katerem Fjodorju in Vitjanu mečem žogo. Ker je podlaga zelo prepustna, je Cerje moja prva izbira na deževen dan. Vsi, ki imate dolgodlakega psa, veste o čemu govorim.
Sprehod po Cerju priporočam vsem skupinam psov. Saj je lahko s pravo izbiro poti in časa sprehoda, odlična izbira tako za mladiča kot za odraslega psa polnega energije.

Tabela: z enim parom tačk T sem označila najmanj in s tremi T T T največjo količino fizičnega napora, novih vtisov in kako primeren je sprehod na deževen dan. Primer: Mestni sprehod je fizično najmanj zahteven za psa, medtem ko je Vzpon z razgledom najbolj naporen, sprehod Med rujem in borovci, pa je srednja možnost.

Mestni sprehod Vzpon z razgledom Med rujem in borovci
Fizičen naporen T T T T T T
Novi vtisi T T T T T T T
Sprehod v dežju T T T ne priporočam T T T

Če ste iz goriškega področja preizkusite napisane sprehode in mi sporočite kateri vam je najbolj všeč. Vsi lastniki štirinožcev z drugih koncev Slovenije, pa mi lahko zaupate vaš najlepši sprehod. Vesela bom vseh komentarjev.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice