Se vaš pes zaganja v golobe v mestnem parku? Ga zmoti vsak tekač in se težko umiri, če vam pot prekriža neznan pes? Ali je načrtovanje izleta s psom misija nemogoče? Če ste odgovorili na zgornja vprašanja z da, je obnašanje vašega psa, posledica pomanjkljive socializacije. Kaj naj bi bila socializacija psa?

Socializacija psa je proces navajanja psa na različna okolja, situacije in živa bitja. Potekati mora na prijeten način in postopoma. Pri socializaciji se je dobro držati pravila: “Manj je več.” Skozi postopno seznanjanje psa z različnimi okoliščinami, se bo vaš pes naučil mirnega obnašanja in ga bomo z veseljem vzeli s seboj na sprehode, izlete ter počitnice. Takšnega psa pa si vsi želimo, kajne?

 

Cilji socializacije:

  • da psu urbano okolje ne predstavlja stresa
  • da pes zna komunicirati z drugimi psi
  • da so mu srečanja z drugimi ljudmi prijetna
  • da lahko mirno srečuje druge živali
  • da razumemo pasjo komunikacijo

Obiskovanje pasje šole in vloga kinološkega inštruktorja

Ali je mogoče primerno socializirati psa brez obiska pasje šole? Seveda. Morali se boste organizirati in narediti plani ciljev, ki jih želite doseči in temu primerno oblikovati sprehode in treninge. Naloga ni nemogoča, ampak je veliko lažja, če vas skozi proces socializacije psa vodi izkušen trener, ki ima dobro zastavljen program socializacije tako za mladiče kot za starejše pse.

Programi se običajno razlikujejo po vsebini in ciljih ter sami dinamiki dela. Mladiček pri treh mesecih (klik) drugače dojema svet kot devet mesečni pasji pubertetnik (klik)Skrbniki psov, ki se odločijo obiskovati pasjo šolo so v prednosti, saj jih inštruktor usmerja ne le pri socializaciji psa, ampak tudi pri učenju vaj, svetuje na področju pasje komunikacije, preventivni skrbni za zdravje psa, prehrane, urnika in še bi se našlo. Inštruktor je pravi naslov, ko potrebujemo kakšno dodatno informacijo npr. pasji saloni v bližini, veterinarske ambulante, informacije o zakonih, ki veljajo v Sloveniji, pasji park, psom prijazni lokali in počitniške destinacije, ipd.

Kot v življenju se pri šolanju psa soočamo z vzponi in padci. Vse je veliko lažji, če je ob tebi razumevajoč kinološki inštruktor, ki ti prisluhne, te usmerja, bodri in se s teboj veseli vsakega napredka na poti k bolj kvalitetnemu sobivanju s psom.

Dobra socializacija psa – najboljša popotnica za sobivanje s psom

Socializacija psa bo pripomogla k stabilnemu obnašanju vašega štirinožnega prijatelja, saj bo v različnih okoljih miren. Pes, ki mu zaupate in se zna osredotočiti na vas se bo brez težav udeleževal različnih pasjih aktivnosti, športov, izpitov in tekmovanj. Preprostejši bodo obiskati veterinarja in z veseljem ga boste s seboj vzeli na sprehod v center mesta. Sosedovo mačko, pa bo zlahka ignoriral.

Pričnite s socializacijo psa kmalu po njegovem prihodu v vaš dom, saj bo to odlična naložba v skupno prihodnost. Dobro socializiran pes vam bo v ponos in vas bo spremljal pri marsikateri dogodivščini.

 

Kliknite tukajPrijavite se
na novice