Pred enim mesecem, 24. 11. 2019, so na svet pokukali štirje Lilini mladički, pasme border collie. Dva sta samčka, črno bel se imenuje Bryn in modro bel Brave Viktor. Samički sta črno beli in ime jima je Bilby in Beatrice. Tako sta Vitjan in Fjodor ponovno postala strica in Luna je sedaj babica. Konec januarja 2020, bodo B-jčki dovolj stari za odhode v njihove za vedno domove. Moja mama Cvetka Gorjan, lastnica psarne Sunday Glow, skrbi zanje z veliko pozornosti in vestnosti, saj je odgovorna vzreja zanjo najpomembnejša. Zdravje in dobro počutje samice ter mladičev, ji je na prvem mestu.

Mamica B-jčkov – Lila

Jeena Suday Glow – Lila je mamina psička, ki bo 6. 1. 2020, stara štiri leta. Je tekmovalka v pasji disciplini agility, kjer je v A3 large osvojila drugo mesto v pokalu Slovenije 2019, opravila je izpit poslušnosti BBH in vsak dan nas razveseljuje s svojo pozitivno energijo. Več o Lili in njenih uspehih v kinologiji, si lahko preberete tukaj.

Izbira očeta B-jčkov

Ma’Frann’s Because You Loved Me – Björga je Cvetka izbrala predvsem zaradi njegovega karakterja, saj je samček res miren in lepo socializiran, kar je bila najpomembnejša lastnost pri izbiri očeta B-jčkov. Vsekakor je vizualno tipičen predstavnik pasme in mladički so dober dokaz zato.

Skrb za mladičke

Cvetka skrbi za mladičke od jutra do večera, saj jih je potrebno večkrat dnevno hraniti, sedaj namreč že jejo tudi sami. Skrbeti je potrebno za higieno kotilnice, jih tehtati, razglistiti in redno komunicirati s Kinološko zvezo Slovenije, da je vsa dokumentacija oddana v rokih ter veterinarjem, saj jih pred odhodom pregleda, čipira in cepi. Ne smemo pa pozabiti tudi na ukvarjanje z mladički, privaditi se morajo tudi na ljudi in vse kar spada zraven. Ali kot je rekla Cvetka, ko sem jo vprašala, če želi, pri skrbi za mladičke karkoli izpostaviti: »Poskušam jih čim boljše pripraviti na življenje z novimi skrbniki.«

Lastnosti bodočih skrbnikov

Za koga je pasma border collie primerna? V prvi vrsti za nekoga, ki se želi posvečati psu in bi rad v njegovi družbi aktivno preživljal prosti čas. Po drugi strani, življenje na vrtu ni primerno za borderja in prav tako prevelika osamljenost ter premalo zaposlitve možganov , vse to lahko vodi v vedenjske težave. Kaj pa Cvetka Gorjan pričakuje od bodočega skrbnika B-jčka? Predvsem, da bo poskrbel za primerno socializacijo ter da bo s psom tudi v odrasli dobi aktiven, morda v kakšni kinološki disciplini. Prepričana sem, da je Cvetki poleg naštetega pomembna predvsem skrb za kvalitetno življenje štirinožnega prijatelja.

Vsi, ki bi želeli izvedeti več o B-jčkih, se lahko obrnete na Cvetko preko elektronskega naslova: gorjan.cvetka@gmail.com

Cvetka bo vesela vaše pošte, kakor jo poznam, bo vsako sporočilo pozorno prebrala in vam odgovorila. Verjamem, da bodo B-jčki dobili čudovite skrbnike.

Kliknite tukajPrijavite se
na novice